صنعت ساخت و ساز مسئول 75% از مصرف منابع طبیعی زمین است. سنگ, ماسه, آهن و بسیاری از دیگر منابع محدود در مقدار های گسترده استخراج میشوند تا نیازهای بازار را برطرف کنند. علاوه بر این, پروژه های ساختمانی, خود مقدار بسیار زیادی زباله و پس مانده ایجاد میکنند. زباله های ساختمانی میتوانند بین 50 تا 70 درصد از کل پسماندهای جامد شهری را تشکیل دهند. این ضایعات معمولا به جای اینکه به درستی بازیافت شوند در محل های دفن زباله و زباله دانی ها خالی میشوند, و این عمل سیستم های بهداشتی شهری را تحت تاثیر قرار داده و مکان های دفع غیر رسمی ایجاد میکنند.
با اینحال, اگر بیشتر دقت شود, این ضایعات میتوانند پتانسیل عظیمی برای استفاده مجدد داشته باشند. اگر راهکار مناسبی برای آن ها داده شده و به درستی پردازش شوند, مواد بازیافت شده میتوانند جایگزین آنهایی شوند که از معادن استخارج میشوند تا اجزای ساختمان جدید را تشکیل دهند، این موجب حفظ کیفیتی میشود که معمولا قابل مقایسه با مواد سنتی است.
بازیافت، فرآیند استفاده مجدد از مواد دور ریخته شده برای بازگرداندن آنها به چرخه تولید است. این فرآیند باعث کاهش مصرفف مواد اولیه، کاهش حجم کلی ضایعات میشود و میتواند برای هزاران شخص شغل به وجود بیاورد. برای شروع فرآیند, یک سیستم جداسازی و جمع آوری کارآمد ضروری است. اگرچه طبقه بندی ها در هر کشور متفاوت است, اما به طور کلی دو کلاس اصلی وجود دارد. اولی شامل بتن ، سرامیک، سنگ و ملات است که بیشتر ضایعات ساخت و ساز ها را تشکیل میدهند. دومی شامل چوب، فلز، شیشه،پلاستیک،گچ و موارد دیگر است. در ذیل، رایج ترین مواد برای بازیافت و کاربرد آنها آمده است.
فولاد
فولاد را میتوان از ترکیب سنگ آهن و ذغال سنگ، که در یک کوره بزرگ گرم میشود و یا با بازیافت ضایعات ،که در یک کوره الکتریکی ساخته میشود، تهیه کرد. بازیافت فولاد به دوران پادشاهی روم بازمیگردد، زمانی که سربازان برای تولید اسلحه جدید، ابزار جنگی را که در سنگرها مانده بود را جمع میکردند. در واقع فولاد میتواند بدون افت کیفیت, به شکل بی حد و حصری به اشیاء جدید تبدیل شود. هنگام بازیافت مصرف برق 80% کاهش میابد و این میتواند باعث کاهش تاثیرات محیطی شود و به طور کامل استخراج مواد اولیه را از بین ببرد.
میلگرد برای بتن آرمه ، سیم کشی ها، میخ ها و بعضی موارد فلزی دیگر عموما از فلز بازیافتی ساخته میشود.
بتن
بازیافت کردن بتن, باعث میشود ضایعات ساخت و ساز کاهش یابد و هزینه آن نیز کمتر شود. در عمل بازیافت بتن سخت شده از سنگ شکن مخصوص استفاده میشود و آنچه را که به عنوان مصالح بازیافتی شناخته میشود ، تولید میکنند. تا همین اواخر, بتن بازیافت شده فقط به عنوان زیر کف مورد استفاده قرار میگرفت. اما نتایج نشان میدهد که از این مصالح بازیافتی میتوان با استفاده از فن آوری های مناسب ،عناصر ساختاری تا 30 الی 40 مگاپاسکال ایجاد کرد. مهم تر از آن مصالح بازیافتی چیزی در حدود 10 الی 15% سبک تر از واحد جمع بتن بی نقص هستند که به ازای هر متر مکعب وزن کمتری دارند, و در نتیجه مصالح حمل و نقل و هزینه کلی کمتری به همراه دارد.

چوب
استفاده از چوب اصلاح شده بسیار پر طرفدار شده است. اگر به شکل درستی نگه داری شوند ، بعضی از چوب ها میتوانند به مدت صد ها سال دوام بیاورند. آنها میتوانند در قطعات ساختاری بزرگ، یا به عنوان برشی برای تولید سایر محصولات مصنوعی مانند جعبه ، پالت و یا به عنوان یک تکیه گاه و پشتیبان برای اهداف مختلف استفاده شوند. اما حتی چوب های نرم تر و ارزان تر نیز میتوانند بازیافت شوند.
متدوال ترین استفاده امروزه از چوب بازیافتی ساخت ورق های ام دی اف برای تولید چوب است.
گزینه دیگر در صورت عدم امکان استفاده از مراحل فوق ، دفع زباله های چوبی به عنوان کود و یا سوزاندن آن در کوره های صنعتی است.
گچ
بازیافت گچ در ساخت و ساز امکان پذیر است, اما اگر به طور نادرست دفع نشود میتواند سولفید هیدروژن قابل اشتغال و بسیار سمی از خود ساطع کند. و باعث آلوده شدن خاک و آبهای زیرزمینی شود. با این حال, اگر بطور مناسب پردازش شود, گچ بازیافت شده همان خصویات فیزیکی و مکانیکی گچ معمولی را با هزینه نسبتا پایین تری حفظ میکند.
پلی استایرن انبساطی (EPS)
پلی استایرن انبساطی یا همان ای.پی.اس نیز میتواند بازیافت شود. ای.پی.اس وقتی خرد شده و فشرده میشود ، میتواند به مواد اولیه برای تولید محصولات پلاستیکی جدید تبدیل میشود.همچنین میتوان از آن برای تکمیل و یا حتی رنگ آمیزی نیز استفاده کرد.

شیشه
با اینکه ظرف های شیشه ای کاملا قابل بازیافت هستند ، اما عمل بازیافت صفحه شیشه پنجره ها کار کمی پیچیده ای است. با توجه به ترکیب شیمیایی متفاوت و دمای ذوب، نمیتوان آن را کنار سایر اشیائ شیشه ای بازیافت کرد. با این وجود شیشه های پنجره میتوانند ذوب شده و مجددا تبدیل به فایبرگلاس شود. شیشه های شکسته را میتوان با بتن ترکیب کرد تا کف و میزهای گرانیتی به وجود آید.
فلز روی، آلومنیوم، و پارچه نیز ممکن است گزینه های استفاده مجدد و بازیافت باشند. همچنین مواردی از قبیل آزبِست (پنبه نسوز) رنگ لاتکس، حلال های شیمیایی ،چسب ها و رنگ های سرب وجود دارد که برای کاهش تاثیر آنها روی محیط باید به دقت با آنها برخورد شود.
با توجه به نگرانی های روز افزون در مورد محیط زیست ، توجه به کل چرخه زندگی یک ماده بسیار کلیدی شده است.
علاوه بر کاهش امکان دور ریختن زباله در مکانهای مخفی و کمک به کاهش فشار موجود روی محل های دفن زباله ، عمل بازیافت میتواند منجر به هزینه های کمتری هم برای محیط زیست و هم برای مصرف کننده باشد. علاوه بر این ، نیاز استخراج منابع طبیعی جدید و هزینه های تولید و حمل و نقل را کاهش میدهد.