توچال مکانی تفریحی در تهران است که در سالهای اخیر توسعه چشمگیری پیدا کرده است ، این منطقه گردشگری سالانه میزبان تعداد کثیری بازدید کننده است. طراحی باشگاه مکعبی شکل با استفاده از کانتینر های استفاده شده در این منطقه در دستور کار قرار گرفته بود.
در پروژه ساخت یک باشگاه در این منطقه ، طراحان با چالش های بسیاری از جمله شرایط ویژه طراحی ، دید مشتری ، محدودیت های مالی و زمانی و الزامات ویژه ساخت و ساز روبرو شده اند ، به جز این موارد ،فرصت ها و محدودیت ها به عوامل اصلی تأثیر در روند طراحی تبدیل شده اند.
نقاط قوت و ضعف زمین
با مراجعه به سایت ، نقاط قوت و ضعف زمین و همچنین شیب آن را می توان از ویژگی های این سایت در نظر گرفت ، حفظ منظره شهر و پوشش گیاهی موجود از جمله عوامل مؤثر در مکان یابی بود.
ضوابط ساخت و ساز مجموعه توچال فقط مجوز سازه های سبک را صادر می کند. از این رو ، برای یافتن راه حل مناسب برای چالش ها ، ایده های اولیه استفاده از کانتینر های حمل و نقل شکل گرفت. استفاده از کانتینر علاوه بر داشتن ساخت و ساز سبک ، روند ساخت را تسریع می کرد.
بنابراین به منظور حفظ و ادای احترام به محیط طبیعی و همچنین بر اساس پارادایم های معماری پایدار و ضرورت استفاده از مواد قابل بازیافت و کاهش هزینه های ساخت و ساز ، ساخت با کانتینر های استفاده شده به مشتری پیشنهاد شده و پس از بررسی جزئیات ، در دستور کار قرار داده شد.
معماری حمل و نقل کانتینر ، پوشش دلگرم کننده بسیاری را در دنیای طراحی به عنوان یک جایگزین مرسوم و مد روز برای مصالح ساختمانی سنتی به دست آورده و به نظر می رسد یک انتخاب هوشمندانه برای افرادی که به دنبال زیست بوم سازی هستند ، باشد.
روند طراحی
با توجه به چالش ها و موارد ذکر شده ، طراحی اولیه که با تعبیه کانتینر های حمل بار در کنار یکدیگر و حداقل تداخل در ساختار اصلی آنها شکل گرفته است و بنابراین ، ظروف به عنوان یک واحد مدولار با استانداردهای ویژه ، به عنصر اصلی پروژه در طراحی معماری و ساختاری آن تبدیل شده است.
تعیین فرم های اصلی در سایت با توجه به شکل زمین ، نمای شهر ، حفظ ساختمان موجود ، برنامه های کاربردی و دسترسی ها در سه منطقه اصلی مشخص شد که منطقه شرقی شامل کافی شاپ و رستوران ، منطقه جنوبی شامل مدیر دفتر ، مناطق سرویس و کوهنوردی و منطقه غربی برای تفریح در نظر گرفته شده است. در هر قسمت ، شکل گیری و برنامه ریزی پروژه با توجه به دستیابی به بهترین نما ، آب و هوا ، جهت نور خورشید در فصول مختلف و مسیر عابر پیاده انجام شده است.
با چرخش کانتینر فوقانی در ضلع شرقی ، نمای شهرتبدیل به نمای اصلی شده و باعث می شود عابران پیاده در طبقه همکف از پروژه و نمای شهر لذت ببرند و از طرف دیگر استقلال بخش های مختلف پروژه و ارتباط آن با مجموعه توچال حفظ شود ، بنابراین تنوع مکانی با ایجاد فضاهای باز ، نیمه باز و محصور حاصل شده است.
به منظور دستیابی به یکپارچه سازی داخل و خارج ساختمان ، حفظ هویت صنعتی کانتینر ها به عنوان یک اصل در طراحی داخلی مورد توجه قرار گرفت و همچنین به دلیل ماهیت فلزی پوسته ها ،برخی از کانتینر ها رنگ آمیزی شد تا در برابر با سرما مقاوم باشند
تهران، ایران
مساحت: 1200.0 متر مربع
سال: 2017
عکس ها: حمیدرضا خوانساری ، زهرا بهبهانی
منبع : archdaily